15 kwietnia – Dzień Trzeźwości
15 kwietnia, jak co roku, obchodzimy Dzień Trzeźwości. Święto zostało ustanowione przez Światową Organizacją Zdrowia. Dzień ten ma na celu zwrócić uwagę na problem alkoholizmu oraz zagrożeń jakie za sobą niesie to uzależnienie.
W Polsce około milion osób nadużywa alkoholu. Regularne spożywanie napoi wysokoprocentowych prowadzi do zachorowań na ponad 60 rodzajów chorób, zatrucia organizmu, a nawet prowadzi do śmierci. Według statystyk z powodu alkoholu umiera więcej osób niż na takie choroby jak AIDS czy też gruźlica.
Alkohol działa szkodliwie na niemal wszystkie tkanki i narządy. Działanie pośrednie alkoholu polega na silnym wpływie na homeostazę ustroju poprzez działanie na układ odpornościowy, gospodarkę wodno-elektrolitową, wchłanianie niezbędnych składników odżywczych itp. Toksyczne działanie alkoholu etylowego i produktów jego przemiany powoduje zmiany chorobowe w układzie nerwowym, pokarmowym, krążenia, oddechowym, moczowym oraz hormonalnym.
Alkoholu nie powinny pić:
- kobiety w ciąży i matki karmiące,
- młodzi ludzie,
- osoby przyjmujące leki wchodzące w reakcje z alkoholem,
- wszyscy, którzy znajdują się w okolicznościach wykluczających picie (kierując pojazdami, przebywając w pracy, w szkole, itp.),
- osoby, którym szkodzi każda, nawet najmniejsza, ilość alkoholu.